info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
Oversteek Funchal naar Isla Graciosa: 15 - 18 oktober 2008
 
Zaterdag 18 oktober 2008: aankomst Isla Graciosa, n van de Canarische eilanden
08.00 uur UTC; positie 29.16N 13.37W
afgelegd 302 mijl (in 48 uur)

We zijn gearriveerd! Weer terug op Spaanse bodem. We hebben een rustige nacht gehad, de wind viel steeds meer weg, zodat we de laatste 20 mijl de motor bij hebben staan. Het is een rustige heldere nacht. Om twee uur 's nachts zijn we in de verte de lichtjes van Lanzarote. Heel langzaam worden de contouren van Lanzarote en Islas Graciosa zichtbaar. Even na achten komt de zon op, en precies met licht komen we aan. Perfecte timing.
We willen ankeren in Baha Francisca, maar dit ligt overvol. We gaan een stukkie verder. En even voor achten gooien we het anker uit in Baha del Salado. Het is heel helder water, we ankeren op 7 meter diepte en we kunnen het anker zien liggen.
We hebben een zeer prettige oversteek gehad, als dit een generale is voor de grote oversteek, dan doen we het daarvoor.

Vrijdag 17 oktober 2008
23.00 uur UTC; positie 29.44N 14.03W
afgelegd 258 mijl; nog te gaan 40 mijl

Wie denkt dat we overdag weinig te doen hebben, helemaal mis. Vandaag zijn we druk. Nadat ik om elf uur wakker wordt, gaat Frans aan de slag met zijn 'favoriete' onderdeel, de wierpot. Onze zwakke broeder aan boord. We hadden gisteren al geconstateerd dat er geen koelwater meer kwam toen we de motor draaiden. Dus een klusje. Maar we zeilden lekker, en hadden nog geen zin in klussen. Vandaag moet het er van komen, we moeten stroom draaien. Frans begint om elf uur. Impeller wordt gecheckt en die is ok, de waterpomp wordt gecheckt en die is ook ok. Dus het is de wierpot, waarschijnlijk wordt er ergens lucht gezogen alleen je kunt het niet zien. Heel vreemd. De wierpot wordt schoongemaakt, opnieuw gedicht en water erin. Afsluiter open, en water loopt gelijk weg. Dit hele proces wordt drie keer herhaald. Frans is het helemaal zat. De wierpot moet eraf, we hebben nog een reserve aan boord en dan moet erop. Ondertussen vaart de Dalwhinnie gestaag door en wordt er lekker in haar buikje geopereerd. Nadat de oude wierpot eraf is, komen we tot de ontdekking dat de aan- en afvoer slangen niet dezelfde diameter hebben. Kreun, steun, mopperen.....(de rest kun je zelf invullen). Ik ben de assistent, en geef alles noodzakelijke gereedschap aan en hou vast daar waar nodig. De oude wierpot er maar weer op.
Vullen met water en wat denk je, dicht! Motor en zo waar er komt heldere koelwater naar buiten, helaas maar voor even en dan houdt het er weer mee op. Blijkt de slang naar de motor eraf zijn gegaan. Je vraagt je af hoe dat kan, met slangenklemmen zo stevig vastgedraaid. Maar op n of andere manier trilt het toch los. Heerlijk water op de bodem, kon er ook nog wel bij. Maar nadat de slang weer opnieuw stevig aangedraaid is, draait de motor weer als een zonnetje en spuit het koelwater vrolijk naar buiten. We draaien een paar uurtjes stroom. Ondertussen zijn we vier uur verder!
Buiten maar eerst even bijkomen en iets drinken. Dan halen we de waterstofzuiger te voorschijn en halen het ergste water weg. We doen het wel goed, wanneer we aangekomen zijn.
In de loop van de middag gooien we het vis lijntje uit. En ja hoor vlak voordat het donker wordt, BEET. Geen idee wat voor vis het is, niet zo'n joekel, een beschaafde qua grote. Een beetje blauwachtige van kleur. We denken dat het een bonito is, maar weten het niet zeker. Morgen maar eens goed opzoeken in het boek. We plaatsen de foto's wel op de website. Morgen eten we dus vis, vandaag hebben we het restant van de champignonsoep opgelepeld met een lekkere aardappel tortilla. Het smaakt weer goed.
Eigenlijk hebben we een rustige zeildag en nacht toe nu toe. De zon heeft geschenen de gehele dag, de bewolking is opgelost en ondertussen schijnt de maan schijnt, het is helder. We zeilen nog steeds op gereefd grootzeil en kluiver. Snelheid is ongeveer 5 knopen Koers ongeveer 140 graden. Nog een paar mijltjes te gaan. We schatten in in de loop van de ochtend aan te komen.

Vrijdag 17 oktober 2008
11.00 uur UTC; positie 30.36N 14.48W
afgelegd 186 mijl; nog te gaan 106 mijl

We hebben een rustige nacht. De maan schijnt, het is helder. Tegen de ochtend neemt de bewolking toe. Overdag schijnt af en toe de zon, maar er zijn flinke wolkenvelden. De wind is ietsje afgenomen, komt nog steeds uit het noord oosten. We zeilen nog steeds op gereefd grootzeil en kluiver. Koers ongeveer 140 graden. Het gaat goed aan boord, we draaien rustig onze wachtjes en tikken de mijltjes af naar Isla Graciosa.
Er is geen scheepvaartverkeer, alles is goed, verder is er weinig te melden.

Donderdag 16 oktober 2008
23.00 uur UTC; positie 31.30N 15.35W
afgelegd 108 mijl; nog te gaan 167 mijl

We zijn begonnen aan onze oversteek van Funchal (Madeira) naar Isla Graciosa. Het meest oostelijke eilandje van de Canarische Eilanden. Vanochtend om 8 uur (UTC) zijn we vertrokken. We hebben even de motor aan om uit de luwte van Madeira te komen, maar daarna kunnen de zeilen op. We varen op gereefd grootzeil en de kluiver. Het gaat als een speer, we varen namelijk halve wind met een windje van 15 knopen. Ideaal. Onze koers is 140 graden en de wind komt uit het noord oosten. We varen dus over stuurboord met de wind van bakboord in. Voor het slapen is dat erg handig, want onze bedjes liggen aan stuurboord zijde. Dus daar vallen we dit keer niet uit.
Maar met het koken is het wat lastiger. De keuken is aan bakboord zijde. Dus dat was jongleren. Maar het is uiteindelijk gelukt. We hebben heerlijke champignonsoep gegeten. En het blijft zelfs in de pan en in de soepkommen.
Dit keer varen we alleen, geen medezeilers. De Kaat is al op Lanzarote en de Feeks is al op Tenerife. We zijn wel een zeilboot tegengekomen, die hebben we ingehaald. Voor de rest is er geen scheepsvaart om ons heen. Erg rustig dus.
Het is net volle maan geweest, en het is nu een heldere nacht met bijna geen bewolking. Erg licht dus buiten, we hebben zelfs schaduw van de maan. Een prachtig gezicht. Overdag scheen de hele dag lekker het zonnetje. We mogen niet mopperen. Het is nu binnen 23 graden en buiten 22 graden. Heerlijk zeilweer dus.
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ACTUEEL LOGBOEK
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -