info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
Oversteek Niue naar Tonga: 27 - 30 juli 2010
 
Vrijdag 30 juli 2010
positie 18.39S 173.58W
afgelegd 248 mijl

Dag 2
Nou het venijn zit aan het einde van de rit. We halen weerkaartjes binnen en zien dat er aardig wat wind voorspelt wordt, 20 tot 25 knopen uit het zuid oosten, windkracht 5 tot 6. En inderdaad, tegen de avond hebben we deze wind. De zee is behoorlijk opgebouwd, pittige golven. We reven het grootzeil verder en we halen de kluiver in. Tenminste dat proberen we. Het gaat zwaar, maar uiteindelijk lukt het. Wat blijkt de val van de kluiver is gebroken, maar gelukkig hebben we de kluiver al opgerold dus deze kan niet meer naar beneden zakken. Als we in Tonga zijn moeten we het maar herstellen. Daarna gaat de fok uit, maar we lopen nog steeds erg snel, meer dan 6 knopen per uur. Nou ja niets aan te doen, als we in buurt van het eiland komen minderen we wel snelheid.
Zo rond twee uur 's nachts zijn we Tonga genaderd op een mijl of 5, met het maanlicht kunnen we het eiland goed zien.
We moeten tussen de eilandjes door, om acht uur pikken we een mooring op. We zijn gearriveerd; 248 mijl in 49 uur niet slecht.
Het is echter vrijdag in plaats van donderdag, we zijn een dagje verloren doordat we datum grens gepasseerd zijn.
Tijd om een uiltje te knappen. Maar dat gaat moeizaam, we liggen een uurtje in bed, klop, klop.... ik ga naar buiten. Het is Lofi hij probeert vlaggetjes te verkopen en hij heeft succes. Ik koop de vlag van Fiji en van Vanuatu, morgen komt-ie ze brengen met vers brood.
Terug in bed, anderhalf uur later, klop, klop......ik ga weer naar buiten. Dit keer wederom een handelaartje met allerlei lokale souvenirs, Hij heeft minder geluk, ik wil terug naar mijn bedje, en heb geen zin in souvenirs.
Welkom in Tonga.

Woensdag 28 juli 2010
positie  18.54S 172.25W
afgelegd 141 mijl, nog te gaan 106 mijl

Dag 1
We zijn weer op de oceaan, dit keer zijn we op weg naar Tonga. Dinsdagochtend zeven uur maken we los van de mooring. We hebben een stuk van 250 mijl voor de boeg, ongeveer 48 uur zeilen schatten we in. Tijdens deze tocht zullen we de datumgrens passeren, heel vreemd. Lopen we nu nog een halve dag achter jullie aan, bij aankomst op Tonga lopen we een halve dag voor op jullie.
We varen een tweetal uurtjes op de motor, en dan komt de wind. Grootzeil op en kluiver uit, we varen weer melkmeisje. De zee is knobbelig en er staan behoorlijke golven, we moeten wennen, erg wennen. Het is vermoeiend aan boord. Alles rolt en schuift en maakt lawaai.
De eerste dag hebben we behoorlijk wat zon, maar tegen de avond komen er donkere wolken. Af en toe valt er een behoorlijke regenbui. Als de zon weer opkomt wordt het weer ook ietsje beter, maar het blijft erg bewolkt.
We turen wat af over zee, want we varen over de route waar op dit moment ook de humpback walvissen zwemmen, ze komen deze kant op om hun jongen te baren. Maar tot op heden zien we niets. Frans ziet op een gegeven moment achter ons een fontein water spuiten, maar de rest ziet-ie niet. Jammer. Misschien vandaag en morgen meer geluk.
world.gif
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ACTUEEL LOGBOEK
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
LOGBOEK