(Klik op de foto's om het fotoalbum te openen)

 

Woensdag 1 oktober 2014: Katsepe

Frans heeft in de salon geslapen en we hebben uit voorzorg alle lijnen weggehaald. En we hebben geen ongewenste gasten gehad in de loop van de nacht. Gelukkig maar.

Na zoveel stille en idyllische baaien zijn alle verse spullen op aan boord. Het wordt hoog tijd om te shoppen. Hier in Katsepe is niets te koop, dus we moeten naar de andere kant van de baai.

Het anker gaat op en op de motor tuffen we naar de andere kant. We kunnen wel zeilen, maar omdat we toch stroom moeten draaien (de generator levert niet steeds geen stroom) gaan we op de motor. Wel zo ontspannend en het zonnetentje kan opblijven, dus zitten we lekker in de schaduw.

Het is even oppassen waar we ons anker laten vallen, want erg diep is het niet in de haven van Majunga. Nu is het nog hoog water, maar we blijven liggen toch laag water. Uiteindelijk houden we ruim 3 meter water onder de kiel. Genoeg dus.

We zijn samen met de La Luna, we hebben aangeboden om ze op te pikken en samen naar de kant te gaan. Maar eerst is het tijd voor de koffie. Frans in de dinghy, Lucia met de koffie kan in de dinghy. Start de aanhangmotor maar. Hij pruttelt. Ik laat los, en nog geen 5 minuten later houdt de aanhang motor er mee op! Wat we ook proberen, niets, nada, noppes. En natuurlijk hebben we geen peddels aan boord. Dan de slippers maar gebruiken om te roeien. Maar ja, het stroom hier behoorlijk….

Etienne en Denise staan glimlachend te kijken naar onze capriolen. Natuurlijk moet het fototoestel erbij, roeien met slippers!@$%%$

Gelukkig krijgen ze medelijden met ons. Etienne gooit hun bijboot in het water, motor erop en even later wordt hij onze reddende engel!

Na de koffie gaan we naar de kant, Frans blijft aan boord om op de beide boten te passen. We zijn niet zo slim, want het loopt tegen twaalf uur. En bijna alles gaat dicht tussen twaalf en drie uur. De stad is behoorlijk uitgestorven. Het is minder gezellig nu er weinig mensen op straat zijn, de gebouwen zijn oud en verwaarloost. Ooit hebben ze er prachtig uitgezien, nu doet het ons denken aan Cuba. Oude, heel oude, auto’s zie je hier nog rijden. Oude peugeot en renault modellen die in Europa al jaren uit de handel zijn rijden hier nog.

Halverwege de middag gaan we terug, de tassen vol met vers fruit en groente. En nu moeten we Frans nog bereiken, hij is onze ophaaldienst. Maar we krijgen geen contact. Ik leen een marifoon aan de kade van een lokaal mannetje. Geen contact. We bellen geen contact. Uiteindelijk bemoeit de hele kade zich mee. Schel fluiten op de vingers! Zwaaien! En ja hoor, we hebben contact, even later  tuffen we naar de boten terug. Het anker gaat op, en we steken weer de baai over, naar Katsepe.

 

Donderdag 2 oktober 2014: Katsepe

Vandaag gaan we wederom naar de grote stad Majunga.  En dit keer gaan we vroeg. We hebben nu tijd om te gaan shoppen, de supermarkt is open. En de supermarkt hier is groot. Met zelfs een vleeswaren en kaas afdeling. Het vlees laat ik voor wat het is, met het beeld van de markt, slager en heel veel vliegen in mijn achterhoofd, pas ik voor het vlees. Maar een lekker stuk kaas dat gaat er wel in. We vinden zelfs appels op de groente afdeling.

Met volle tassen gaan we terug naar de boot. En dan is het de beurt aan de mannen. Er moet diesel gehaald worden. Frans en Etienne (en tien jerrycans) worden door Denise naar de kant gebracht. De bijboot is overvol! Nog geen half uurtje later, horen we gefluit. Dat is snel. Frans en Etienne en 200 liter diesel komen weer terug naar de boten!

 

Vrijdag 3 oktober 2014: Katsepe

Na alle acties van de afgelopen dagen blijven we lekker liggen in Katsepe. We hebben aan boord sowieso ook altijd wel iets te doen.

Een mast inspectie bijvoorbeeld. Het is erg kalm en rustig, weinig golven, een ideaal moment om de mast in te gaan. Frans stapt in de bootmansstoel en ik draai aan de lier. Langzaam gaat Frans omhoog. Tegelijkertijd wordt het ankerlicht hersteld en de mast geïnspecteerd alles is in orde.

De rest van de ochtend is voor de aanhangmotor. Frans haalt de motor helemaal uit elkaar, bougies en carburateur worden goed schoongemaakt. De benzine tank wordt geleegd en schoongemaakt en de benzine gaat een keer extra gefilterd terug in de tank.  Fingers crossed als Frans  probeert de motor te starten. Pruttel, pruttel, hij loopt. De roeispanen kunnen worden opgeborgen worden, of toch maar niet…..

 

Zaterdag 4 oktober 2014: Katsepe

Omdat we eigenlijk niet met z’n vieren naar de kant kunnen in Majunga en er altijd iemand achter blijft om op de boten te passen, besluiten we met Patrick in zee te gaan. Letterlijk in zee.

Patrick heeft een motorboot en voor 40.000 ariaries brengt hij ons. We hebben om negen uur afgesproken. Natuurlijk zitten we klaar in de kuip. Maar ja Madagascar-tijd…. Kwart voor tien daar verschijnt Patrick. En zijn boot is vol met passagiers uit Majunga “first I drop my passengers on the beach, it takes one moment, then I come back, sorry, sorry”

Afijn tegen tienen zitten we dan echt in de boot. Etienne en Denise, en Frans en ik. Michael en zijn drie kinderen van de Gromit besluiten ook mee te gaan, en zo tuffen we naar Majunga. Toch 5 mijl over een brede riviermonding. Het is kalm weer, en bijna geen wind. Halverwege houdt de aanhangmotor ermee op. Wat hebben we toch met aanhangmotoren?

Benzine op, we denken dat Patrick even de lege voor een volle jerrycan moet vervangen. Maar nee de benzine is echt op! Dan maar het anker overboord anders drijven we steeds verder af. Patrick perst nog een paar druppels benzine uit de jerrycan en de motor slaat nog twee keer aan. Maar na 10 meter varen is het toch echt gebeurt. Wat nu?

No problem, Patrick belt een vriendje en die komt met benzine. Laat nou ook het saldo op de telefoon op zijn! Gelukkig biedt Michael uitkomst, op zijn lokale telefoon  staat nog saldo. Uiteindelijk, veel later dan we dachten, stappen we uit op de kade in Majunga. Het is eerst tijd voor koffie! Wat een avontuur. Maar het wordt nog mooier.

Nadat we lekker door Majunga lopen, koffie drinken, lunchen, ijsje eten en souvenirs kopen, wordt het vijf uur. Tijd om terug te gaan.

Patrick is zijn boot al aan het volladen. Niet alleen wij, maar ook een aantal locals stappen aan boord. We zitten met een man of vijftien aan boord, en met nog wat lading is de boot behoorlijk vol geladen. Het waait stevig, en er staan behoorlijke golven. Eén meter hoog? We zijn nat tot op onze onderbroek. Achterin zit iemand continu te hozen. Ik vind het behoorlijk spannend, het is toch open zee, het waait stevig, dit is niet mijn idee van zeewaardig. Geef mij maar de Dalwhinnie! Na twee slopende uren stappen we veilig aan boord van onze stoere lady. Ziezo Patrick is een aardige vent, maar de volgende keer dat we oversteken gaan we gewoon met onze Dalwhinnie.

 

Maandag 6 oktober 2014: Katsepe

Vandaag is een zelfde dag als gisteren. Frans stapt nog even in de bijboot om naar de kant te gaan, eventjes kijken hoe het er aan toe gaat met het laden en lossen van de veerboten die hier regelmatig komen. Alles gaat heel rustig, een rustige chaos. En er is altijd nog wel plek voor er eentje bij. We begrijp nu heel goed de artikelen in de westerse krant als er verteld wordt over een veerboot die de overkant niet haalt.

 

Dinsdag 7 oktober 2014: Katsepe        

Vandaag gaan we nog een keer op en neer naar Majunga. Voor ons de laatste mogelijkheid om verse groente en fruit te kopen. Zoals het er nu uitziet gaan we rond de 11de oversteken naar Zuid Afrika.

Het loopt tegen volle maan, dus bijna springtij. Het stroom hier behoorlijk, en al we wind tegen stroom hebben wordt het een knobbelig zeetje.  Maar ook het verschil tussen hoog en laag water neemt toe. Bijna 4 meter ondertussen. We komen aan met laag water bij Majunga, voor het eerst zien we dat de schepen aan de kade droog liggen. Ze hangen schots en scheef, en zoeken steun bij elkaar. Voorzicht manoeuvreren we zo ver mogelijk naar voren. Als we ons anker laten vallen hebben we nog 10 centimeter water over onder de kiel.

Frans brengt ons naar de kant, hij blijft op de Dalwhinnie en de La Luna passen. En wij doen de laatste inkopen. Vlak na de middag gaan we weer terug naar onze vertrouwde plek bij Katsepe. Tijdens de korte trip denk “dit is toch heel water comfortabeler dan de veerboot van Patrick”.

 

Woensdag 8 oktober 2014: Katsepe – Baie Boina (pos 15.50.24S 45.59.55E)

afgelegd 25,6 mijl

totaal 30.710 mijl

De volgende baai is ruim 25 mijl verder.  Een mooie dagtocht. Het is lekker zeilweer. Het eerste stuk moeten we even de motor bij hebben, de windrichting is ongunstig maar de stroom zet ons mooi naar buiten, richting open zee. Eenmaal buiten, gaan alle zeilen op, en met een lekkere noordoosten bries gaan we door het rode water naar Baie Boina.

Er komen in dit gebied van Madagascar veel rivieren op zee. En met deze rivieren komt het rode zand mee. Het lijkt af en toe wel of we in de rode soep varen. En dan opeens, is er een scherpe grens en varen we weer in het blauw grijze water zoals we dat gewend zijn. De omgeving verandert toch behoorlijk, het land wordt vlak, af en toe een paar heuvels en soms passeren we krijtrotsen. Maar de echte bergen hebben we achter ons gelaten, net als de eilanden, het koraal en het kristal heldere water.

 

Donderdag 9 oktober 2014: Baie Boina – Baie de Baly (pos 16.04.62S 45.17.48E)

afgelegd 58,7 mijl

 totaal 30.768 mijl

Een lange dag vandaag hebben we voor de boeg. Zodra het licht wordt gaat het anker op en varen we de riviermonding naar buiten. Het rode water hebben we achter ons gelaten, nu is het water gewoon troebel van het vele zand. Eenmaal buiten gaan alle zeilen weer op, het is een prachtige zeildag. In het  begin moet de motor ons nog helpen, maar halverwege de ochtend ontstaat er een prachtige bries. Die uiteindelijk toeneemt tot windkracht 4.

Net voor het donker wordt laten we ons anker vallen in Baie de Baly, onze laatste stop in Madagascar.

 

Vrijdag 10 oktober 2014: Baie de Baly

Vandaag blijven we liggen in deze ruime baai. Morgen gaan we beginnen met de oversteek naar Richards Bay. Eerst steken we over naar de kust van Mozambique, dan pikken we de stroom op naar het  zuiden, en zetten we koers naar het zuiden. Een beetje afhankelijk van het weer gaan we in één keer, of maken we een paar tussenstop in Mozambique.

Het wordt dus een voorbereidingsdag. Alles wat we van het dek onderdeks hebben geplaatst, vanwege diefstal, komt weer te voorschijn. De achterkajuit wordt weer bewoonbaar en een slaapplek voor tijdens de overstek, maaltijden worden gekookt ter voorbereiding, laatste weergegevens vragen we op, de laatste was wordt gedaan,en alles bergen we goed op. Frans checkt de motor, vult de vetpot bij, vult olie bij en vervangt de waterfilters van de watermaker.  En zo gaat de dag in sneltreinvaart voorbij.

Natuurlijk hebben we tussendoor tijd voor de koffie en de borrel.

 

Zaterdag 11 oktober 2014 – zondag 2 november  2014: 

Baie de Baly (Madagascar) – Richards Bay (Zuid Afrika), positie 28.47.65S 32.04.75E

Afgelegd 1427 mijl

totaal 32.195 mijl

Negen uur, anker gaat op. Het is bijna 1200 mijl naar RichardsBay (Zuid Afrika). Het weergat is niet groot genoeg om in één keer Zuid Afrika te halen, dus het plan is om te stoppen in Mozambique, in Bazaruto, ongeveer 650 mijl varen. Ruim 6 dagen varen denken we. Maar dat blijkt anders uit te pakken. We hebben weinig wind in het begin. Dus veel op de motor, dan de wind uit de verkeerde hoek en uiteindelijk krijgen we twee dagen 30 tot 35 knopen over ons heen. We moeten hoog aan de wind. En voor het eerst hebben we een breker midden in de kuip, een golf water spoelt zelfs naar binnen. Jakkes. We doen ruim 8 dagen over de tocht, en maken meer dan 200 mijl extra. In Bazaruto blijven we 10 dagen liggen, wachten op het juiste moment om de laatste 511 mijl naar Richards Bay af te leggen. Dit keer hebben we een goed weergat. We stoppen nog even in Inhambane, maar daar liggen we zo onrustig dat we drie uur later het anker alweer ophalen. We gaan door naar Richards Bay. Vlak voor mijn verjaardag arriveren we in Zuid Afrika! Wil je meer weten over deze oceaanoversteek kijk dan in ons oceaan logboek.

               

info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
ACTUEEL LOGBOEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -