info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
Oversteek Ascension naar Jacare (BraziliŽ): 26 mei -  4 juni 2015
 
Donderdag 4 juni 2015
15:00 LTC; positie 07.02.160S 34.51.400W
afgelegd 1238 mijl
 
Dag 9 em 8 uur: We zijn er!
We zijn er! Maar we hebben eerst nog een roerig staartje. Er komt een nieuw front over, donkere wolken. We verwachten regen, maar het blijft droog. Omdat we nooit goed zien of er veel of weinig wind in de buien zit, reven we uit voorzorg de zeilen altijd. En maar goed dat we dat ook nu doen. Even later neemt de wind toe, en toe en toe. Uiteindelijk krijgen we windkracht acht over ons heen. We stuiven over het water. De golven komen van achter en zijn sneller dan ons. We worden opgetild en even later trilt en schudt de boot, fibraties! We surfen van de golven af en halen af en toe bijna de 12 knopen als we naar beneden surfen. Het gaat snel, super snel. En dat moet ook, want we willen graag bij licht aankomen.
Na een paar uur is het front over getrokken, het blijft nog wel lekker waaien, maar een aangename windkracht 5.
Als de zon weer opkomt, klaart het weer op. We krijgen weer een heldere blauwe lucht en het wordt lekker warm.
Maar waar blijft BraziliŽ nou? Pas op 20 mijl afstand zien we de kust. Een grote stad doemt op, Recife. Grote hoge gebouwen. Het is even wennen na de rust op het water. Wanneer we uiteindelijk de rivier op varen naar de marina wordt de overgang helemaal compleet. Mooie meiden in bikini's, mooie mannen dartelen er om heen. Macho's in luxe speedboten scheuren over de rivier met de radio op vol. Ja dit is echt BraziliŽ, zo heel anders dan Afrika, zo heel anders dan het preutse Engelse aandoende Sint Helena en Ascension. Welkom in Jacare! Wij en onze lady hebben het weer gefikst.
 
Woensdag 3 juni 2015
12:00 LTC; positie 06.58S 32.27W
afgelegd 1088 mijl, nog te gaan 148 mijl
 
Dag 8: Volle maan, geen wind en veel regen
Wat een regen hebben we gehad deze nacht. Het is volle maan, daardoor is het wel licht, maar we krijgen de maan niet te zien. Hele wolkenvelden trekken over ons heen. We hopen nog even dat er wind in de buien zit, maar niets is minder waar. De motor moet aan. En zo varen we uren op de motor. De passaat wind is normaal gesproken zuid oost, maar vannacht is die er niet. We hebben wind van voren, wind van achteren, geen wind, het is tobben. Zo rustig als het de eerste dagen is met de zeilvoering, zo druk hebben het nu. Af en toe proberen we een uurtje te zeilen, maar door alle geklapper besluiten we toch maar weer om de motor te starten.
Overdag klaart het weer wel op, de boot is lekker schoon gespoeld, geen zout meer, en hier en daar liggen vliegende visjes op het dek. Maar de zeilen, helaas de wind wil ze niet bol blazen.
 
Dinsdag 2 juni 2015
12:00 LTC; positie 06.55S 30.23W
afgelegd 967 mijl, nog te gaan 270 mijl
 
Dag 7: Elk nadeel heeft zijn voordeel zei...
Ik ben natuurlijk veel te optimistisch en had al uitgerekend (beter gezegd stilletjes gehoopt) dat we donderdag aan het eind van de middag aankomen. Maar de wind zakt wat in. We hebben eerst de zeilvoering veranderd, grootzeil en kluiver allebei over stuurboord. De fok komt erbij. In de loop van de ochtend gaat het weer terug naar het bekende melkmeisje. Af en toe pikt de wind iets op, maar meestal is het toch weinig wind. De zee is erg rustig, langzaam gaan we voort.
Het lijkt erop dat het vrijdag wordt in plaats van donderdag. Nou ja niet meer te veel vooruit kijken, gewoon genieten van deze tocht, en we zien wel wat er komen gaat. We merken wel dat we dichterbij komen want de temperatuur loopt overdag steeds hoger op. Binnen aan boord lijkt het soms wel een oven. De ventilatoren draaien volop om toch een beetje verkoeling te krijgen. En omdat het zo rustig is, kunnen de luiken gewoon lekker op. En af en toe waait er een briesje door de boot. Dat is dan toch ook weer een voordeel van dit weer. Wie zei ook alweer "elk nadeel heeft zijn voordeel?"....
 
Maandag 1 juni 2015
12:00 LTC; positie 07.00S 28.23W
afgelegd 844 mijl, nog te gaan 391 mijl
 
Dag 6: Bioscoop
Het is een relaxte oversteek, we lezen veel en we puzzelen veel. Maar soms gaat dat vervelen. En dan wordt het tijd voor iets nieuws. Het zeilen is relaxed en ontspannen, het weer is stabiel, dus tijdens onze nachtwacht richten we de bioscoop in. We kijken een film op de tablet en smikkelen van zelfgemaakte popcorn. Ondertussen glijden de zeemijlen rustig onder ons door. Ik geniet van de Julie & Julia, een komische film. Opletten dat ik niet te hard ga lachen, want Frans ligt lekker voor in het puntje te slapen. En niet vergeten af en toe de film even stop te zetten, want ja er moet wel opgelet worden op het weer en andere scheepvaart. Niet dat we ook maar enig ander schip zien om ons heen of horen op de marifoon.
Frans is begonnen aan de film Sum of all Fears, een spannende film. Een film kijken duurt lekker lang, langer dan ťťn wacht, door de regelmatige onderbrekingen om ons heen te kijken. Maar gelukkig pikken we de draad weer op tijdens onze tweede nachtwacht.
Alles is prima aan boord, langzaam kijken we uit naar onze aankomst in BraziliŽ.
 
Zondag 31 mei 2015
12:00 LTC; positie 07.12S 26.02W
afgelegd 699 mijl, nog te gaan 533 mijl
 
Dag 5: Een buienfront trekt over ons heen
Het is gedaan met het mooie weer. In de loop van de avond komen regenwolken aandrijven. De maan gaat schuil achter de wolken. En het weer wordt onstabieler. De wind valt weg, we worden een speelbal van de golven. We worden tureluurs van het geklapper van de zeilen. De zeilen en al het andere materiaal heeft hier veel van te lijden. Nee geef ons maar een beetje wind. Uiteindelijk gaat de motor aan, we draaien de kluiver weg, en halveren het grootzeil. Het grootzeil zetten we strak in het midden als een soort slingerzeil.
De wind gaat, de wind komt. De wind komt uit alle richtingen, soms van achteren, soms pal op de neus. Af en toe komt er een verfrissende regenbui over ons heen. De temperatuur neemt af tot 25 graden! En het is 's nachts. Wel of niet zeilen? Wat een gedoe.
In de loop van de ochtend is het front over ons heen getrokken, de wolken lossen op, en langzamerhand komt er weer wat blauwe lucht tevoorschijn. Ook komt de zon terug, en daarmee ook de wind.
De zeilen kunnen weer op, de motor kan weer uit. Heerlijk de rust is teruggekeerd.
 
Zaterdag 30 mei 2015
12:00 LTC; positie 07.34S 23.54W
afgelegd 566 mijl, nog te gaan 661 mijl
 
Dag 4: Water is op rantsoen
De wind is een tijdje iets minder geweest, maar ondertussen is ze weer wat toegenomen. De golven nemen ook ietsje toe, maar het blijft comfortabel. We hebben het 's ochtends lekker druk, brood bakken, pizza bakken. Er komen heerlijke etensgeuren in het kombuis. Helaas ruiken we zelfs iets minder fris. We hebben helaas problemen met de watermaker en daardoor zijn we met een niet zo volle tank vertrokken vanaf Ascension. Ondertussen hebben we contact gehad met Rob, onze dealer in Nederland. We weten nu waar het aan ligt, waarschijnlijk zijn de o-ringen versleten, daardoor verliest de watermaker druk en kan geen water produceren. Een herstelklus om te doen in BraziliŽ.
Ondertussen is bij ons het water op rantsoen. Gelukkig hebben we nog altijd een noodvoorrad achter de hand, 50 liter in losse jerrycans. Maar afwassen doen we om de dag, en ons zelf een lekkere douche gunnen is om de drie dagen. Overdag is het heet, boven de 30 graden. Je kunt je dus wel voorstellen hoe heerlijk wij ruiken....
 
Vrijdag 29 mei 2015
12:00 LTC; positie 07.38S 21.46W
afgelegd 439 mijl, nog te gaan 789 mijl
 
Dag 3: Vandaag een dag net als gisteren
Deze dag is hetzelfde als de dag van gisteren. We raken de zeilen niet aan, ze staan nog hetzelfde als toen we drie dagen geleden vertrokken uit Ascension. Kluiver aan bakboord, grootzeil aan stuurboord, melkmeisje dus.
Het gaat prima. Zowel 's nachts als overdag, elke nacht hebben we de maan een uurtje langer, nu schijnt de maan tot ongeveer drie uur. Voor de rest valt er eigenlijk niets te melden. Een derde gehad, nog twee derde te gaan.
 
Donderdag 28 mei 2015
12:00 LTC; positie 07.39 19.27W
afgelegd 301 mijl, nog te gaan 926 mijl
 
Dag 2: Vandaag duurt 25 uur
Het is heerlijk weer, de zon schijnt vaak en het is licht bewolkt. En het wordt weer warmer, overdag halen we met gemak de 30 graden. Zelfs 's nachts hebben we niet meer aan dan een korte broek en t-shirt.
We gaan als een speer, we varen tussen de 6 en 7 mijl per uur. Het schiet lekker op zo. We gaan steeds westelijker, de zon gaat later onder, en 's ochtends wordt het later licht. Het tijdverschil tussen Ascension en BraziliŽ is drie uur, en om dit niet in ťťn keer te moeten overbruggen, hebben we nu alvast de klok een uurtje terug gezet. Vandaag duurt dus bij ons 25 uur in plaats van de gebruikelijke 24 uren.
 
Woensdag 27 mei 2015
12:00 LTC; positie 07.49 16.53W
afgelegd 147 mijl, nog te gaan 1081 mijl
 
Dag 1: We zitten weer op de oceaan!
En we zijn weer onderweg. Na 4 dagen op Ascension gelegen te hebben, halen we dinsdagochtend ons anker op. De weersvoorspellingen zijn goed. Zuid oosten wind, windkracht 4, de komende vijf dagen. Pal voor het lapje dus. Tijd dus om weer het ruime sop te kiezen. Dit keer koersen we op de kust van BraziliŽ, de meest oostelijke punt van BraziliŽ. Cabadelo, om precies te zijn. Hier schijnt een goede betrouwbare marina te zijn. We zullen zien, voorlopig moeten we eerst nog 1231 mijl afleggen, we schatten in 10 dagen zeilen.
Ascension was een leuk eiland, maar aan de kant komen met je bijboot leek ons erg moeizaam vanwege de deining. Gelukkig lag er een groot containerschip, de Eddystone, om te laden en te lossen. Daardoor was er een veerboot, en daar konden wij ook gebruik van maken. Heerlijk handig. De bijboot blijft op het dak. Ascension is klein, slechts 800 mensen en ons-kent-ons. We hebben een dag een auto gehuurd en zo het eiland verkend, maar dan heb je alles ook echt gezien. Dus vier dagen is prima om te verblijven, maar dan wordt het ook echt tijd om weer verder te gaan.
Ondertussen zeilen we melkmeisje sinds ons vertrek. Kluiver over bakboord, grootzeil over stuurboord. En ligt Ascension al weer ver achter ons. We maken goede voortgang, ongeveer 6 mijl per uur. Dat schiet lekker op zo. Wat ons betreft mogen de condities zo blijven. De eerste dag zit erop.
 
 
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ACTUEEL LOGBOEK
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -