info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
Oversteek Saint Laurent (Frans Guyana) via Domburg (Suriname) naar Chaguamars (Trinidad): 27 juli -  4 augustus 2015
 
Dinsdag 4 augustus 2015
13:30 LTC; positie 10.40.58N 61.38.25W
afgelegd 534 mijl
 
Dag 4 en 7 uur: We zijn er weer!
De laatste nacht is een drukke nacht. We komen in de buurt van Trinidad, tegen de avond zien we het eiland liggen. Voor de kust liggen olie platforms, en die geven van verre veel licht. Het is hier druk met schepen, goed opletten dus. Voor de rest is er weinig te doen. Soms kunnen we zeilen, soms moet de motor bij. En zo gaan we de nacht in.
Als het 's ochtends licht wordt kunnen we Trinidad eens goed bekijken. We varen vlak langs de kust en moeten eigenlijk om het hele eiland heen varen. We komen uit het zuiden, en moeten in het noord westen zijn, in Chagamaras.
Als we de baai in varen, zien we een heleboel masten! Tjongejonge, het is hier druk. Hier liggen veel zeilboten het stormseizoen af te wachten. En wij zijn daar één van!
Om half drie pakken we een mooring op, tijd om met onze traditie te starten. De bubbels staan koud in de koelkast. Proost, welkom in Trinidad! Weer een geslaagde lange overtocht.
 
Een weetje: sinds Zuid Afrika hebben we 6500 mijl afgelegd
 
Maandag 3 augustus 2015
12:00 LTC; positie 10.15N 59.51W
afgelegd 406 mijl, nog te gaan 126 mijl
 
Dag 3:Het gaat prima
Aan het eind van de middag komen er donkere wolken aan de horizon. Donkere wolken betekent regen, en misschien ook wind? De regen blijft uit, erg veel wind zit er ook niet in de bewolking, maar voldoende om te zeilen. De motor kan weer uit. En we zeilen nog steeds! We hebben alle zeilen weer op, grootzeil, kluiver en fok.
We merken dat we dichterbij land komen, af en toe zien we een groep vogels vliegen. We zien de eerste boorplatforms in de verte, en het wordt drukker met scheepvaart. Grote schepen halen ons in, of varen ons tegemoet.
Het gaat prima aan boord, nog een nachtje te gaan, en dan zijn we na zes jaar weer terug in Trinidad.
 
Zondag 2 augustus 2015
12:00 LTC; positie 08.50N 58.18W
afgelegd 280 mijl, nog te gaan 250 mijl
 
Dag 2: Heet!
Tegen de avond komt er een lekker windje, niet veel, maar voldoende om alle zeilen weer te hijsen. Grootzeil, kluiver en fok. Wind uit het noord oosten, koers noord west. We gaan gestaag. Het is een heldere maan. We zien nog een klein stukje van het zuiderkruis. Nog even en dat sterrenbeeld is verdwenen. De grote beer laat zich weer in zijn volle glorie zien.
Tegen de ochtend is het windje op, en moet de motor weer aan. En dat blijft zo de rest van de dag.
's Nachts 'koelt' het af tot 30 graden, maar zodra de zon opkomt voelen we de warmte toenemen. Overdag is het heet, binnen is 35 graden, buiten ook. We zijn loom en lui door de warmte.
Ondertussen tikken de mijlen onder ons door.
 
Zaterdag 1 augustus 2015
12:00 LTC; positie 07.17N 56.42W
afgelegd 145 mijl, nog te gaan 385 mijl
 
Dag 1: Einde van onze bliksembezoek in Suriname, onderweg naar Trinidad
Twee volle dagen zijn we in Suriname, we nemen niet de moeite om in te klaren. We bezoeken oude bekenden en dan is ons bliksembezoek alweer voorbij. We gaan verder.
Vrijdagochtend zo rond half acht is de kentering van het tij. We zijn klaar om te vertrekken om half acht. Het gaat voorspoedig. Op een gegeven moment hebben we zoveel stroom mee dat we bijna 10 knopen varen. Om half twaalf zijn we bijna de uiterton, we kunnen precies in één tij de rivier afvaren. Prima timing.
Het is prachtig weer, de zon schijnt volop, weinig wolken en dus ook weinig schaduw. Het is heet aan boord.
We blijven zoveel mogelijk binnen om een beetje uit de zon te blijven, maar binnen is het ook heet. De temperatuur meter geeft ver in de 30 graden aan. Bij de minste beweging die we maken, stroomt het water langs onze bezwete lijven.
Er staat ook weinig wind. Jammer! We kunnen nog zeilen tot tegen de ochtend, maar dan is het gedaan met de pret. De zee wordt als een spiegel. We starten de motor. We hebben nu voldoende stroom, dus dat betekent kokkerellen. Lekkere krentenbollen bakken. En omdat we de motor draait, dat betekent dus stroom, staan alle ventilatoren vol aan.
 
 
Dinsdag 28 juli 2015
positie 05.42.129N 55.04.727W, Suriname
afgelegd 152 mijl
 
Dag 1 en 4  uur: Plannen veranderen
Het is om drie uur hoog water, we besluiten om twee uur voor hoog water te vertrekken. Het is mooi weer, af en toe een regenbui maar de meeste buien ontwijken we. De afstand naar zee valt ons tegen, het is ver,  meer dan 20 mijl varen. Pas tegen zes uur zijn we op open zee en dan kunnen de zeilen op. Het is heerlijk weer, een lekker briesje en bijna volle maan. Zo is het fijn op zee. Maar onze plannen veranderen, we zetten koers naar Suriname in plaats van Trinidad. Nostalgie !Tegen de ochtend is de wind op een dan moet de motor aan. Opeens passeren we een vissersboot er wordt hevig gezwaaid. We moeten komen, ze wenken. Zouden ze pech hebben? We twijfelen hevig, je hoort zulke vreemde verhalen. Maar ja als er echt iets aan de hand is, je kunt ze toch ook niet achter laten op zee? We veranderen koers en gaan naar ze toe. "Wat is er aan de hand? "vragen we. Ze willen drinken. "Water?" vraag ik  naïef. Nee whiskey willen ze. Niets ernstigs dus. We balen enorm. Veranderen we daarom van koers@#$/%Om vijf uur pakken we een mooring op bij Domburg, een kwartier later gaan we naar de kant en ontmoeten oude bekenden. Die zijn niet verandert maar de waterkant herkennen we niet meer terug. 
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ACTUEEL LOGBOEK
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -