(Klik op de foto´s om het fotoalbum van de maand november te openen)
 

Zondag 1 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

De voetrails zijn eraf! Van de 100 bouten krijgen we er 98 uit met de pneumatische slagschroevendraaier. Slechts twee bouten moeten eruit geboord worden. Dat valt reuze mee. Als we rails verwijderen, blijkt dat de rails geplaatst zijn op een lange strip staal van 12 mm hoog. En deze strip is over de gehele lengte gelast op het dek. Dat wordt nog een leuke klus als we de rail willen inkorten. Maar ja, dat is een klus voor later.

 

Maandag 2 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Tjongejonge, schrijf ik een paar dagen geleden dat een stelletje smerige viespeuken zijn, de boot gaat er ook op lijken. Het roestbikken geeft erg veel smerigheid. Helemaal als we het niet droog houden. Elke middag valt er wel een regenbui, en ondanks dat de boot van een tent voorzien is, is er hier en daar toch lekkerij. En water met alle stof en gruis geeft.......een heleboel smerigheid! We zullen blij zijn, als we de eerste laag primer op het dek hebben zitten. We vorden langzaam maar gestaag. Het teak is er bijna af, nog een paar vierkante meter te gaan!

 

Dinsdag 3 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Nou onze verjaardagen vieren we wel op een bijzondere manier. Vindt de laatste verjaardag van Frans op open zee plaats, die van mij vindt al klussend plaats. De dag van gisteren ziet er net zo uit al vandaag, en waarschijnlijk net zo als morgen. Schurend, hout bikken en roest bikken! Maar vandaag is er wel een taartje bij de koffie! En we zijn begonnen met het opbouwen, gangboord aan bakboorzijde zit in een eerste laag primer!

 

Woensdag 4 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Het gaat goed, vandaag een tweede laag  primer op het gangboord. Roest aan bakboord zijde is nu verleden tijd. Door al het slijpen en schuren is er wel slijpsel op de romp terecht gekomen. Ijzerslijpsel en een stalen boot.....precies dat resulteert in roest op de romp. En de romp is net geschilderd, Dus dat wordt polishen.

 

Donderdag 5 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Twee mijlpalen vandaag. Nathan is begonnen met het kitten van het teak op het 'bovendek'. Tussen de regenbuien door. Drie dagen moet het kit drogen, en dan kan er geschuurd worden. Dat wordt een klus voor komende maandag. En wij hebben een enorme klus geklaard, na 10 dagen zwoegen, hameren, slaan is het nu officieel. Het teak is verwijderd!

 

Vrijdag 6 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Nathan legt vandaag de laatste hand aan het bovendek. Alle kit zit erin. En nu is het wachten tot maandag. Rond de middag is Nathan klaar, wij wachten een half uur, tot de kit stofdroog is. En dan kunnen we weer stof maken, tijd om te schuren.

 

Zaterdag 7 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Roest bikken, zwarte wolken vliegen om onze oren. En de oude plamuur wordt verwijderd. Je kunt wel na gaan hoe stoffig het is. Hoewel we manmoedig proberen het binnen enigszins toonbaar te houden, is het eigenlijk geen doen. Alles zit onder de stof!

We willen graag het gangboord aan stuurboorde zijde vandaag ontdaan hebben van de roest. En dan nog in de primer. We werken te lang door. Het wordt donker en daardoor kunnen we het niet goed meer zien. We moeten stoppen. Gelukkig maar, want we zijn helemaal uitgeteld. Om half negen liggen we al in ons bedje. Moe!

 

Zondag 8 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

We hebben geleerd van gisteren. Rond lunchtijd stoppen we met schuren. Gangboord aan stuurboord zijde is roestvrij, nu nog het puntje voor. ´s Middags is het tijd om het dek stofvrij en schoon te maken. En dan gaat de verfkwast er weer over. Aan bakboord zijde zitten nu vier lagen grondverf op. Achter en aan stuurboord zijde twee lagen grondverf, en het puntje voor (deels) zit voor de eerste keer in de grondverf. We werken vandaag weer hard, maar vandaag geeft een zeer voldaan gevoel.

 

Maandag 9 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Nathan zou vandaag komen, maar komt toch niet. En dat komt ons goed uit, dan kunnen we mooi opschieten met het dek, verven is het devies. Want als Nathan komt, dan wordt het teakdek geschuurd en dat geeft stof!

De stof die er nu is, ga ik eens flink te lijf. De binnenboel krijgt vandaag een grondige beurt. Heerlijk we hebben weer een schone en frisse boot.

                                                                      

Dinsdag 10 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

We geven ons zelf vandaag vakantie. Want het is vandaag Divali, een feestdag voor de Hindoes en in Trinidad is het uitgeroepen tot nationale feestdag. Divali is het lichtjesfeest. Wikipedia omschrijft het als volgt:

Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is ee nvan de belangrijkste feesten in het hindoesme en vindt zijn oorspring in India. Het woord is afgeleid van het  Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Om half vier worden we opgehaald door Jesse. Jesse is hier de grote organisator, we kennen Jesse al van onze uitstapjes hier in 2009. Hij is weinig veranderd, een beetje kaler, een beetje dikker maar net zo vrolijk. We gaan naar Chaguana, naar een hindoe gemeenschap. Het is jammer, het begint te regenen en niet zo'n beetje ook. Een complete wolkbreuk. Later regent het iets minder heftig, maar het feest valt letterlijk in het water. Jammer, jammer. Gelukkig hebben we onze paraplu's mee, dus we gaan toch de straat op. De lampjes worden aangestoken, het ziet er feestelijk een sfeervol uit. Regelmatig krijgen we een zakje zoetigheid aangeboden, en uiteindelijk komen we terecht op het terras van Henry. Henry heeft een feest georganiseerd compleet met muziekband. We gaan er eens goed voor zitten.

We moeten weer verder, want de bus wacht op ons. Als we het hoekje omlopen, komen we in een kleine zijstraat. En daar staat het huis wat van top tot teen verlicht is met honderden lampjes. Ik zie de eigenaar, "I like your house!", zeg ik. Ik krijg spontaan een dikke zoen op mijn wang.

Divali, het doet ons erg aan kerst denken, en een beetje aan Sint Maarten met alle zoetigheid dat uitgedeeld wordt.

 

Woensdag 11 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

We zien Gerard weer, hij is weer aan het werk. Hij komt ons melden dat ondanks dat we niets zien, er toch gewerkt wordt. De randen van het dek moeten nog gemaakt worden en daar is hij druk mee bezig. Nathan komt morgen om te schuren. Nou geen probleem hoor, we vervelen ons niets. Er is genoeg te doen. Ken je de uitdrukking "werk van het werk".  Nou vandaag is zo'n dag. We halen de elektrische ankerlier van het dek. Het ankerlier heeft twee voetpedalen om de ankerketting te bedienen. Eén voor omhoog, en één voor omlaag. De elektrische bedrading steekt dus door het dek. We zeggen nog tegen elkaar "als we schuren en slijpen, goed opletten dat de we de elektrische bedradring niet doorslijpen". En wat gebeurt er......precies!

De dekdoorvoor met de bekabeling door de mast naar de top moet ook los. Zodat Nathan daar morgen goed kan schuren op het dek. De bekabeling moet los gemaakt worden. Bij het losmaken breken er een aantal koppelingen af. !"#$% Een extra soldeer klus!

 

Donderdag 12 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Nou wij wachten dat we stof kunnen maken. Maar Nathan is de kampioen. Het dek wordt geschuurd, en geschuurd en geschuurd. En overal zit stof. We hebben uit voorzorg alles dicht gedaan, maar de stof zit toch ook van binnen. Jakkes! Alles is voorzien van een grijze laag stof.

Aan het eind van de dag hebben we een komo huisvuilzak volledig gevuld met stof, maar een prachtig nieuw dek.

 

Vrijdag 13 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Vandaag ontmoeten we Jonathan. Jonathan is van de aanhangmotoren. Onze aanhangmotor loopt al een tijdje niet goed. Een onderhoudsbeurt is nodig. Een daar huren we Jonathan voor in.

Omdat Nathan nog steeds bezig is op het dek, krijgen wij tijd voor de andere klussen. Een tafel wordt geschuurd, onze horren worden geschuurd. De luchthappers worden prachtig glimmend gepoetst, kortomg weer een ijverige dag vandaag.

We gaan maar weer eens vragen bij Charlene hoe het staat met ons pakket, de dame van de adminstratie hier van Power Boats, waar wij op het droge staan. Het is tenslotte alweer bijna 14 dagen geleden dat onze smartphone is opgestuurd vanuit Nederland. En de website van DHL geeft aan dat onze pakket in Trinidad is gearriveerd. Maar hier bij Power Boats is het in ieder geval niet aangekomen. Charlene belt eens even rond. En uiteindelijk is er resultaat. Ons pakket (de smartphone dus) ligt bij de douane. De douane moet nu het pakket opmaken (geen idee eigenlijk waarom, iets controleren misschien?), en dan sturen ze een gele kaart naar ons. Op de gele kaart staat dan waar je het pakket kunt ophalen. En dit open maken en het sturen van een gele kaart, dat gaat ongeveer 14 dagen duren volgens Charlene. We houden maar goede moed....

 

Zaterdag 14 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Vandaag komt de vierde laag grondverf op het dek. Nog één laag te gaan, en dan kunnen we beginnen met de plamuur. We hebben twee slechtere plekken  in het dek. En deze verdienen wat extra aandacht, en daar is Frans lekker zoet mee. Het werk vordert gestaag,  langzaam gaat de wereld weer bestaan uit meer dan alleen maar een dek.

 

Zondag 15 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Het verfwerk zit erop, tenminste op het dek. Onze dek is mooi wit!

 

Maandag 16 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

De gelaste voetrails staan vandaag op het programma. Het is een lange voetrail en er blijft altijd water achter staan. Dus we hebben besloten er een stuk tussen uit te halen. We gebruiken toch niet de gehele lengte dus dat kan prima. Maar ja tussen een besluit en de uitvoering.....een wereld van verschil. Frans is de hele dag bezig om een meter voetrail weg te slijpen. En vandaag was alleen nog maar de bakboord zijde. Stuurboord moet nog!

 

Dinsdag 17 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Het gereedschap laat ons in de steek. Net nu we dat niet kunnen gebruiken. Een schijf breekt en de haakse slijpschijf zit op slot. Niet meer open te krijgen. Gelukkig brengt Allen uitkomst. Bij hem huren we een andere slijpschijf. En na wederom een dag noeste arbeid is ook de voetrail aan stuurboord zijde een meter ingekort.

 

Woensdag 18 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

We hebben contact met Allen. Allen is de schilder die het schilderwerk overneemt. Wij doen de voorbereidingen op het dek, Allen maakt het af. En daar zit hem nu precies de kneep. Waren houden de voorbereidingen op, waar begint het werk met Allen. Allen vindt het niet nodig om het gehele dek van een laag epoxy plamuur te voorzien. Wij wel. Een extra bescherming vinden we. Dus dat plamuur en schuurwerk komt op onze bord. En daar hadden we even niet opgerekend. Met Allen spreken we af dat wij het grove werk doen, maar het fijnere werk en zorgen dat alles mooi glad en egaal wordt blijft toch echt op het bord van Allen liggen.

 

Donderdag 19 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Schuren, plamuren, schuren en plamuren. Frans strijkt het plamuur erop en ik schuur (nat) het er weer af. En dat gaan we de komende dagen zo blijven doen.\ *&^^%$%#

Ondertussen is Gerard bezig met de randen van het bovendek. De randen zijn klaar en vandaag worden ze erop gelijmd. Langzaam krijgt het bovendek ook weer zijn normale uiterlijk.

 

                                       

Maandag 23 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

We zijn nog steeds aan het schuren en plamuren. Maar het gaat goed. Het hele dek is ondertussen geplamuurd en geschuurd. En wij zijn met de kleinere plekken bezig die een tweede, een derde, en soms een vierde keer geschuurd en geplamuurd moeten worden.

Allen brengt vandaag weer een bezoek. Hij is onder de indruk van onze vordering en wat nog belangrijker is, hij is ook tevreden met het resultaat.

Met Allen spreken we af dat hij volgende week start met de werkzaamheden, wij verwachten namelijk klaar te zijn in het weekend. Ook Gerard, de timmerman, geeft aan deze week de klus hopen af te ronden. Het gaat goed!

 

Vrijdag  27 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

De week bestaat uit schuren, plamuren, schuren en plamuren. We werken hard. Maar vandaag is de laatste schuur en plamuur dag.

Frans brengt een bezoek aan de douane. Om toch maar schot te krijgen in de vraag "waar is ons pakket gebleven". Nou de hele ochtend bezig maar geen resultaat. Het pakket is ergens in Trinidad volgens DHL, maar waar?

 

Zaterdag 28 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Ons pakket is terecht. Het is alleen niet daar waar we het graag hebben. Teruggestuurd naar Nederland! Dat schiet niet op zo. We gaan toch maar eens op zoek naar een telefoonshop om hier een nieuwe telefoon te kopen.

Ondertussen zitten we niet stil. We brengen een laag grondverf aan op de plamuur. Morgen de tweede en de laatste.

Omdat voor ons het meeste werk aan het dek erop zit, krijgen we tijd voor de andere klussen. De boiler, lakwerk, doorvoer van de wc, ....kortom we zullen ons nog niet vervelen.

 

Zondag 29 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Ziezo, wij zijn klaar met het dek. Nu mogen de professionals het afmaken. Allen heeft beloofd dat ze woensdag starten. Langzaam denken we aan een datum wanneer we weer terug kunnen in het water.

 

Maandag 30 november 2015: Chaguamaras, Trinidad

Allen komt langs voor een laatste inspectie.  "I could not have done it better", zegt  ie. Een groot compliment.

Nathan en Gerard leggen de laatste hand aan het teak. Alle randen zijn geplaatst, het meeste kitten is gedaan. Nu nog schuren, maar Gerard zegt dat-ie dat doet na het verfwerk.

 

info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
ACTUEEL LOGBOEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -