info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
ACTUEEL LOGBOEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -
(Klik op de foto's om het fotoalbum van de maand juni te openen)
 
Woensdag 1 juni 2016 - woensdag 15 juni 2016: St. George, Bermuda - Lajes das Flores, Azoren (pos 39.22.75N 31.10.19W)
Afgelegd 1779 mijl
Totaal 43.579 mijl
Om een uur of negen klaren we uit. We zien de Kastel Helmi al vertrekken. Nog gauw het laatste brood kopen, en dan terug naar de boot. De Taipan is ook al vertrokken. We sjorren de bijboot aan dek, naast ons haalt Hunda het anker op. Zij gaan ook vertrekken. En dan starten wij ook de motor ..... maar niets. De motor wil niet starten. De start accu blijkt leeg te zijn. Frans koppelt de start accu aan onze verbruiksaccu's en zo krijgen we de motor weer aan de praat. Een klus voor de kluslijst dus. Het anker gaat op, het is half twaalf en dan varen we ook de baai uit. We zijn onderweg naar de Azoren. Wil je weten hoe onze oversteek was, kijk dan op het oceaan logboek.
                                                             
Woensdag 15 juni 2016: Lajes das Flores, Azoren
Rond de middag varen we de kleine haven van Flores binnen. Het is een kleine haven. Gisteren zijn er een paar boten vertrokken, dus er is plek. We liggen eerst even naast de Verleiding, en samen met Ron en Jocé drinken we onze welkomst bubbels op. Het is prachtig weer, we zijn met zonneschijn aan komen varen. En hebben zo een mooie aanblik op het eiland. Vlak voor we de haven binnen varen zien we nog twee walvissen!
Even later vertrekt er een Franse zeilboot, er komt een plaats vrij in een box en Frans manoeuvreert onze lady achteruit in de box. In de haven kan een vervelende swell staan. Maar vandaag is het rustig weer. Even later komt ook de Hunda binnen varen.
Om vijf uur verzamelen de zeilers zich bij het café voor "happy hour". We gaan natuurlijk ook mee, en toosten op de veilige aankomst.
 
Donderdag 16 juni 2016: Lajes das Flores, Azoren
Vandaag eens op onderzoek uit. Het wordt hoog tijd om een verse brood te kopen. Ik loop het keine dorpje in. En vraag naar de supermarkt waar ik een brood kan kopen, natuurlijk in mijn beste Spaans. Hoewel ze spreken hier Portguees, dus de handen en voeten moeten er aan te pas komen. Een oudere meneer die ik aanspreek begrijpt wat ik bedoel, maar komt er niet helemaal uit. Hij moet toch die kant op in de auto en gebaart dat ik in moet stappen. Dus dat doe ik en even later word ik keurig voor de deur van de supermarkt afgezet. Lieve mensen toch, zijn het hier.
Het was anders een behoorlijke klim geweest naar de supermarkt, want het kleine dorpje ligt boven op een heuvel, en de weg ernaar toe is steil. Dus nu is het gmeakkelijk afdalen met de rugzak en vers brood.
 

Vrijdag 17 juni 2016: Lajes das Flores, Azoren

Vandaag willen we met de bus. Onze Zwitserse buren hebben uitgelegd dat dat kan. Dus even zoeken op het internet naar de bustijden. Ik kom er niet helemaal uit, en ben niet echt zeker van de bustijden.

We gaan eerst maar eens naar het vvv-kantoor. De dame spreekt Engels. EN het klopt ik kwam er niet uit. De bus gaat ’s vertrekt ochtends om 9 uur, en de volgende bus vertrekt om vier uur ’s middags. Terug is dan niet meer mogelijk. Tja het busvervoer hier op dit eiland, met slechts 3500 mensen, is niet zo geweldig. Dus dat wordt een wandeling door Lajes das Flores. En aangezien er slechts een paar honderd mensen wonen in dit dorp, is de wandeling kort.

 

Zaterdag 18 juni 2016: Lajes das Flores, Azoren

We hebben een trip vandaag. Dorothy (van de Hunda) heeft via Silvio een dagtocht georganiseerd. Om negen uur stappen we de mini-bus. We zijn met z’n zevenen. Silvio heeft in zijn jeugd een paar jaar in Amerika gewoond en spreekt prima Engels. Hij laat ons het mooie Flores zien. We volgen de oostkust van zuid naar noord. We hebben mooi weer en dat levert prachtige vergezichten. Het waait stevig wanneer we bij de vuurtoren aan komen op het noordelijke puntje van het eiland.

Het “binnenland” is bijna 1000 meter hoog. De maanden mei en juni kenmerken zich door mist en laaghangende bewolking, dus helaas wanneer we de bergen inrijden om de meren te bewonderen, is de wereld opgegaan in een dichte mist. Wanneer we aan de westkant weer naar de kust rijden, komt daar de zon weer tevoorschijn. Wanneer we aan het eind van de middag terug aan boord gaan, heeft Flores, het bloemeneiland, een prachtige indruk achtergelaten.

                                                             

Zondag 19 juni 2016: Lajes das Flores, Azoren

Eigenlijk staat er vandaag een wandeling langs de kust op ons programma. Silvio brengt ons naar het vertrekpunt. Maar onze toilet gooit roet in het eten. De toiletpot loopt over, en dan hebben we ook nog de klus met de startaccu, dus we besluiten om aan boord te blijven. Jammer, geen wandeling vandaag. We zijn de hele dag zoet, maar uiteindelijk zijn de klusjes opgelost. En zijn we gereed om morgen verder te zeilen. Wat dat is wat we willen, morgen gaan we naar Horta, een nacht doorzeilen.

 

Maandag 20 juni 2016: Lajes das Flores, Azoren

We staan op, kijken uit het raam en besluiten om nog een dag te blijven. Het is slecht weer, grauw, mistig en regen. We hebben geen zin om met dit weer te vertrekken naar Faial, we stellen ons vertrek een dag uit.

 

Dinsdag 21 juni 2016 – woensdag 22 juni 2016: Lajes das FLores - Horta, Azoren

(pos 38.31.85N 28.37.43W)

Afgelegd 134 mijl

Totaal 43.713 mijl

Half negen, het is mooi weer, er staat een lekker windje uit het noorden en het zonnetje schijnt. Een ideale dag dus om te vertrekken. We blijken niet de enigen te zijn, die er zo over denken. De twee andere Nederlandse boten (De Verleiding en de Njord) vertrekken ook, en de Taipan (onze Australische buren) vertrekken ook. Allemaal op weg naar Horta op het eiland Faial. Het is een nachtje doorzeilen, maar in deze omstandigheden is dat geen straf.

We kijken uren over de zee, zoeken, en zoeken… speuren naar walvissen. Geen geluk dit keer, wel worden we regelmatig bezocht door dolfijnen. Die heel kort bij onze boot blijven, een paar rondjes zwemmen en dan weer vertrekken.

Al van verre zien we Faial liggen, het is donker maar helder en de lichtjes van de verschillende dorpen zijn goed te zien.

Wanneer we bij het eiland komen, komen we in de luwte. De wind valt weg, en de laatste 5 mijlen moet de motor aan. En zo tuffen we de haven binnen. Het is druk in de marina, alles is vol, langs de kade liggen de boten drie rijen dik. Daar hebben we geen zin in, we laten ons anker vallen en liggen prima zo.

Etienne en Denise  (La Luna) liggen hier nog, morgen vertrekken ze. Dus samen aan de koffie, even gezellig bijkletsen.

En ´s avond gaan we met z´n allen naar het beroemde Peter´s sportcafé een biertje drinken, Peter´s sport café is een begrip onder de zeilers.                        

                                                               

Donderdag 23 juni 2016: Horta, Azoren

Er is een scheepswinkel MAYS,  Duncan is de eigenaar. We hebben al een paar keer contact gehad met Duncan voor een nieuwe start accu.  Helaas blijkt de door ons gewenste accu niet op voorraad te zijn, ook niet in Lissabon. Dus we gaan op zoek naar een alternatief. Het merk accu maakt ons niet zoveel uit, als het maar onderhoudsvrij is. En de accu moet passen in het ijzeren frame, zodat de accu stevig vast gebonden staat tijdens het zeilen.

Uiteindelijk vinden we een startaccu met dezelfde afmetingen en voldoende capaciteit bij de benzine pomp. Eventjes vragen aan de pompbediende, onderhoudsvrij, wat zijn de afmetingen? De pomp bediende kijkt met een groot vraagteken, `don´t know` is het enige Engels wat hij kan produceren. Internet en google translate brengt uitkomst.

Goed en nu nog de vraag, hoe krijgen we de accu aan boord. De pomp bediende begrijpt dat wij willen dat de accu geleverd wordt in de marina. `No problem`, zegt hij. Tussen vijf en zes brengt zijn baas de accu met de auto en of we dan de oude accu willen inleveren.

We zijn nog niet terug aan boord, of daar gaat de telefoon. Het is vier uur, de baas staat in de marina met de accu. Dat is snel. We moeten de oude nog ontmantelen. Het is even sjorren, hijgen en puffen. Want 35 kilo aan accu heb je niet zomaar in de bijboot. Maar het lukt, en een uur later zit de nieuwe accu aan boord, en kunnen we de motor gewoon weer op de normale manier starten.

 

Vrijdag 24 juni 2016: Horta, Azoren

De wc blijft problemen geven. Herrie, lekkerij en soms loopt-ie over. Tijd dus om de wc-klus weer op te pakken. Al met al zit de klus tegen, een bout breekt af, pakking past niet, #”!#$&_&%

Na twee dagen zwoegen en ploeteren lukt het Frans uiteindelijk, en danken we de puts voor vertrouwde diensten, maar nu kunnen we gewoon de wc weer gebruiken.

 

Zaterdag 25 juni 2016: Horta, Azoren

Een stukje historie over de Azoren, dat ruim 1300 km van het Portugese vasteland ligt. De Azoren zijn vulkanisch, hebben een weelderige vegetatie en een vredige levensstijl. Ze bestaan uit 9 eilanden. Santa Maria was het eerste eiland dat de Portugezen in 1427 ontdekten . Santa Maria is het meest oostelijk gelegen eiland, Flores het meest westelijk. De eilanden liggen verspreid over 650 km. Op het eiland Pico ligt de hoogste berg van Portugal, en die is 2350 m hoog. Helaas ligt de top van de vulkaan meestal in de wolken. Corvo is het kleinste eiland, met slechts 400 inwoners, São Miguel het grootste eiland met de hoofdstad Ponte Delgada.

De Azoren zijn vernoemd naar de overvliegende buizerds,  die de ontdekkingsreizigers aanzagen voor haviken (açores). Vanaf de 15de eeuw raakten de eilanden bewoond door de kolonisten uit Portugal en Vlaanderen, die vee, maïs en wijnstokken meebrachten. En de wijn en de verschillende kaasjes die wij al hebben geproefd smaken heerlijk.

Door de strategische ligging van de Azoren werden de eilanden in de 19de eeuw een aanloophaven voor de Amerikaanse walvisvaarders. Nu zijn de Azoren  voornamelijk gericht op melkvee of de visserij. En is het een mooie exotische uithoek van Europa. Kortom een prima plek vinden we.

 

Zondag 26 juni 2016: Horta, Azoren

Iedere zomer is er veel zeeleven rond de Azoren. De walvissen bezoeken de eilanden. Er zijn er veel verschillende soorten, maar de meeste voorkomende hier zijn de potvissen. Ze duiken tot op grote diepte (3000m) naar inktvis. Deze enorme beesten zijn indrukwekkend, en  ze socialiseren door zich tegen elkaar aan te wrijven. Leuk, maar liever niet tegen de boot. Dus we zien ze graag, maar liever niet te dichtbij.

We horen nu regelmatig dat een zeilboot een ongelukkige aanvaring heeft gehad met een potvis, van geen schade, tot deuken in de romp. Het blijft spannend potvissen spotten.

 

Maandag 27 juni 2016: Horta, Azoren

Het is hier razend druk met zeilboten. En heel veel Nederlandse boten. Het merendeel van de Nederlandse vloot kennen we niet.  Maar ik denk dat er zoal 50 Nederlandse zeilboten hier gepasseerd zijn, tijdens de periode dat we hier liggen. Ook de Nederlandse bark Europa komt hier aan de kade te liggen.

Ondertussen is ook de Nederlandse Kind of Blue (Dick en Anita) aangekomen op Horta. Ze zijn bijna twee weken na ons vertrokken uit Bermuda. De ons bekende club is weer compleet, en dat gaan we (de Verleiding, Kind of Blue en wij) vieren met een gezellig tapas avond.

 

Dinsdag 28 juni 2016: Horta, Azoren

Een watermaker-dag vandaag. Een watermaker is fantastisch aan boord, geen zorgen of je voldoende water hebt, geen gesjouw met jerrycans. En we kunnen royaal aan boord zijn met het zoete water. Maar ja de watermaker moet af en toe wel onderhouden worden. Als de watermaker begint te piepen en te kreunen is het een teken dat-ie om aandacht gaat vragen. En vandaag is de onderhoudsbeurt aan de watermaker. Dus de gehele watermaker wordt ontmanteld, nagekeken, gesmeerd, o-ringen vervangen en weer in elkaar gezet. Voorlopig is dit weer even voldoende aandacht voor de watermaker.

 

Woensdag 29 juni 2016: Horta, Azoren

Na alle geklus aan boord moeten we er toch eens op uit. We hebben eigenlijk nog niets gezien van de omgeving. We verkennen het kleine knusse stadje Horta en gaan te voet naar Porto Pim,de baai aan de andere kant van Monte da Guia. Porto Pim was ooit de baai waar de (dode) walvissen naar toe werden gesleept en verwerkt in de fabriek. De familie Dabney, ooit één van de belangrijkste families hier, had hier een fabriek geplaatst, een zomerhuis en een wijnkelder. Wanneer we wandelen over het (zwarte) strand moet ik zeggen dat de familie Dabney wel gelijk had, het is een prachtige beschutte plek, met een fantastische uitzicht over zee en strand.

 

Donderdag 30 juni 2016: Horta, Azoren

We hebben een uitstapje vandaag. Het wordt hoog tijd om Faial eens te verkennen. We huren een scooter, een gaan op stap. Helaas hebben we niet de meeste mooie dag uitgezocht. De bewolking hangt laag, en de krater is helemaal niet te zien. Als we aan de krater rand staan, zien we helemaal …… niets! Jammer. We rijden een rondje rondom Faial, soms is het droog, en klaart het een beetje op, en soms regent het wat en is het uitzicht beperkt. Jammer. Regelmatig lassen we een koffie stop in. De eerste stop ´s ochtends is in het plaatsje Flamengos, niet vernoemd naar de mooie vogels, maar vernoemd naar onze Vlaamse zuiderburen. De Vlamingen waren namelijk de eerste bewoners hier op Faial.

Op het uiterste westen van Faial staat de Vulcão dos Capelinhos. In 1957 en 1958 is er een vulkaan uitbarsting geweest gestart onderwater. De uitbarsting start met een bubbelende zee, de spotter naar walvissen dacht eerst een walvis gesport te hebben. Maar toen de bubbels aan hielden en er uiteindelijke brokken lava en steen uit zee gespuwd werden, was duidelijk dat het iets anders was. De uitbarsting heeft 14 maanden geduurd. Het `walvis dorp` is geheel onder de as verdwenen, en de vuurtoren is deels onder de as bedolven. In de vuurtoren is nu een leuk museum gevestigd over deze vulkaan uitbarsting.

We proberen, tegen beter weten in, toch nog de krater Caldeira do Cabeço Gordo te bezoeken, maar helaas het blijft bewolkt.