info@fransenlucia.nl
Alle rechten voorbehouden.
world.gif
Frans Thiecke en Lucia Messchendorp
|
FOTOALBUM
HUIDIGE POSITIE
GASTENBOEK
OUDE WEBSITE
HOME
WIE ZIJN WIJ?
ONZE BOOT
ROUTE
TECHNIEK
OCEAAN LOGBOEK
CONTACT
FILMALBUM
ACTUEEL LOGBOEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
LOGBOEK
Welkom op de website van Frans en Lucia
- lees mee met onze avonturen op de Dalwhinnie -
(Klik op de foto's om het fotoalbum van de maand augustus te openen)
 
Maandag 1 augustus 2016: Horta, Azoren
Het wordt druk in de haven, de oceanzeilers hebben een toertocht georganiseerd vanuit Nederlandnaar de Azoren. Er komen 14 Nederlandse zeilboten binnen. Eerst lagen we nog alleen langs de kade, maar nu hebben we twee buren gekregen. Dat is wel even wennen, ik denk dat we nog in Nederland waren met de boot de laatste keer dat we buren langszij hadden.
Ook de race met solo zeilers mini transit 650, kleine zeilbootje van 6.5 meter, druppelen binnen. 24 stuks. Tussen de eerste en de laatste zit een paar dagen tijdsverschil. De  zeilboten halen een gemiddelde van 12 knopen per uur. De race gaat in twee delen, van Frankrijk naar de Azoren en weer terug. Met deze snelheid is het slechts 5 dagen zeilen van Frankrijk naar hier!
 
Dinsdag 2 augustus 2016: Horta, Azoren
Onze laatste dag op Faial, in Horta. We maken ons gereed om een dag en nacht te zeilen naar Sao Miguel. Op woensdag staat er redelijk wind uit de goede richting, en donderdag valt de wind weer weg. Dus vandaag is boodschappen- en voorbereidingsdag.
                                                               
Woensdag 3 augustus 2016 - donderdag 4 augustus 2016: Horta, Faial - Ponta Delgada, Sao Miguel (pos 37.44.29N 25.39.91W)
Afgelegd 161 mijl
Totaal 44.057 mijl
Eerst is het uitklaren bij de havenautoriteiten. Het is druk, erg druk. Dus we zijn lang bezig. Maar na drie kwartier hebben we dan de nodige papieren en hebben we betaald. We mogen vertrekken. De buren zijn geinformeerd en maken als eerste los. En daarna is het onze beurt.
Het is prachtig zeilweer. En we hebben een mooie lopende wind. Maar dan zit de berg Pico ons dwars, de windrichting verandert en de wind neemt af. De motor moet aan. Gelukkig maar voor een uurtje en dan kunnen we weer zeilen. Bijna tot aan Sao Miguel. Pas de laatste vijf uur is de wind helemaal op, en het laatste stuk moeten we op de motor. Onderweg zitten we voortdurend op de uitkijk naar walvissen, maar helaas geen geluk.
Wel worden we verblijd met een groep dolfijnen, die een tijdje blijven spelen met de boeg van onze lady. Even later springt er een enorme rog een paar meter hoog uit het water. Het water moet hier wel vol zitten met zeeleven.
Aan het eind van de middag varen we de haven van Ponta Delgada in. Het is een vrij nieuwe haven, en er is voldoende ruimte. Wanneer ik vraag aan de havenmeester in welke berth we meten afmeren, krijgen we het antwoord dat we zelf mogen kiezen. En er is keuze in overvloed.
En we ontmoeten oude bekenden, Holger en Antje (Freya) zijn een uurtje voor ons binnengekomen (met een sleepje want de motor raakte oververhit) en Dorothy en Duncan (Hunda) liggen hier al een tijd. Gezellig dus.
 
Vrijdag 5 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel 
Eerste aktie vandaag is het organiseren van een auto. Het eerste verhuur bedrijf heeft pas vanaf volgende week donderdag een auto beschikbaar. Een beetje aan de late kant vinden wij. Maar Frederic van het volgende verhuur bedrijf kan ons wel helpen. En vanaf komende maandag zijn we de trotse bezitter van een Skoda voor drie dagen.
Het wordt tijd om Ponta Delgada te verkennen.  Het is de hoofdstad van de Azoren en er wonen ruim 100.000 mensen. Het is een leuke stad, vol met oude gebouwen, kerken en leuke pleintjes. In de huizen, kerken en zelfs de voetpaden, overal is het lava steen in verwerkt. Tja dat hebben ze hier op de Azoren dan ook in overvloed.
 
                                                               
 
Zaterdag 6 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel 
Op de Azoren weten ze wat feest vieren is. Elk eiland, elk dorp heeft zijn eigen festiviteiten. Vlak nadat we uit Horta vertrokken waren begonnen daar de feesten van semana do mar (de week van de zee), en hier in Ponta Delgada is vandaag het feest White Oceaan. Dress code is wit. De stad is prachtig versierd, paraplu´s met witte linten hangen boven de straatjes, de bomen zijn versierd met witte linten,  zelf gemaakt kwallen hangen overal en een witte loper op straat.
Natuurlijk moeten we ons ook in het feestgedruis storten. Het is gezellig druk, iedereen is vrolijk, en overal is muziek. Op het centrale plein is een band met goede muziek aan het spelen onder de stadspoort. Het wordt een swingend latertje.
 
Zondag 7 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel 
De marina waar wij in liggen is betrekkelijk nieuw. Het is een grote commerciële haven en een deel is omgebouwd tot marina. De drijvende steigers zijn prima, de faciliteiten zijn prima, maar de plek is vreselijk. De laatste dagen waait het stevig. Uitschieters naar windkracht 7, en er loopt constant een behoorlijke deining naar binnen. We liggen te rollen, te stampen en te rukken, het lijkt wel of we soms op open zee zitten. De lijnen kraken en piepen. Continue zijn we bezig met de lijnen,op zoek naar de beste manier om afgemeerd te liggen. Met regelmaat breken er landvasten, bij de Hunda gebeurt dat drie keer, en ook bij de Freya breekt er een lijn.  Gelukkig blijft bij ons de boel heel, er is alleen stootwil waar een scheur in komt, maar dat kan geplakt worden. Maar na bijna drie dagen rukken, stampen en kraken vinden we het wel genoeg. Gelukkig neemt de wind aan het eind van vandaag wat af, en lijkt het de komende week rustiger weer te worden.
 
Maandag 8 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel 
Negen uur belooft Frederic dat hij ons de auto brengt in de marina. Uiteindelijk wordt het een uurt of tien, maar goed dat mag de pret niet drukken. Onze eerste schoolreis dag vandaag en dat brengt ons naar Sete Cidade.  Sete Cidade is een klein dorpje dat in een krater ligt, aan het blauwe meer en het groene meer. Volgende de legende zijn de meren onstaan uit een verboden liefde tussen een herder en een prinses. De tranen van de blauwe ogen van een herder vormen het blauwe meer, de tranen van de groene ogen van de prinses vormen het groene meer. 
                         
Het is een prachtige omgeving, we hebben stralend weer, we genieten volop. Via Mosteiros, de oostelijk kust en de noordelijk kust, verkennen we het mooie landschap en keren zo weer terug naar Ponta Delgada.
 
Dinsdag 9 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel 
Vandaag is de tweede dag van onze trip. Dit keer toeren we naar Furnas. Een mooie valley, ook ontstaan uit een vulkaaneruptie. Maar de aardkorst is hier zeer dun. Kortom de stank van zwavel komt je tegemoet, overal kokende warm waterbronnen. In sommige kun je zwemmen en andere zijn zo heet, dat de hitte gebruikt wordt om te koken. De groenteboer ligt zakken met mais in een hitte bron, anderhalf uur later zijn de mais kolven gaar en gereed voor de verkoop. Restaurant hebben het gerecht Cozido das Furnas ontwikkeld, in een grote pan wordt groente, vlees en aardappelen vijf uur lang gestoomd in vulkanische hitte in grote gaten de grond.                                                           
We pïcknicken ergens onderweg op een leuke picknickplek. Voorzien van alle faciliteiten, en de plek wordt veelvuldig gebruikt door de Portugezen. Hele families zitten gezellig bij elkaar, de BBQ wordt hoog opgestookt, de accordeon komt te voorschijn en er wordt gezongen. Lang duurt het niet, of één van de families brengt ons ook een deel van hun lunch, vis, kip en bloedworst van de BBQ. Wanneer we weg willen rijden komt de Portugees naar ons toe rennen met warme maiskolven zo van de BBQ.  De mensen hier zijn ontzettend vriendelijk, aardig en gul.
                                                                     
Woensdag 10 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel
Onze laatste dag op stap met de auto. Er is nog een derde kratermeer, en wel Lagoa do Fogo, 30 meter diep. De ligt ongeveer midden op het eiland. De weg er naar toe is steil. We klimmen,en klimmen. Eenmaal boven aan gekomen hebben we een fantastisch wijds uitzicht. Overal zie je vulkanische kegels. Wat een vulkaan-activiteit moet er hier in het verleden geweest zijn. 
Na Lagoa de Fogo zetten we koers via allerlei kleine achteraf wegen naar het oostelijk deel van het eiland. Ook dit deel van het eiland blinkt uit in prachtig natuurschoon.
Kortom onze driedaagse trip is meer dan geslaagd.
 
Donderdag 11 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel
Na alle bezoekjes en uitstapjes moet er ook weer gewerkt worden. Hebben we afgelopen zaterdag de boot gesopt met z´n allen, vandaag is het tijd voor andere huishoudelijke klussen. Wassen, bedden verschonen en boodschappen doen.
We denken erover om aan het begin van volgende week naar Santa Maria te varen. Het meest oostelijk (en oudste eiland) van de Azoren. Vandaar zullen we dan oversteken naar het europese vasteland.
Na alle schoonmaak klussen is het heerlijk relazxen aan boord van de Hunda. Dorothy en Duncan hebben ons uitgenodigd voor de borrel. Maar behalve de borrel heeft Dorothy ook nog allerlei lekker hapjes klaar gemaakt. Het is gezellig, en het is lekker smikkelen en smullen. De lachbuien daveren af en toe door de lucht. Helemaal als Duncan met een heel serieus gezicht vertelt dat hij van beroep picture-straightener is geweest. Even graven in ons geheugen. Is dat niet vertaalt het rechthangen van schilderijen?!.......grapjas.
 
Vrijdag 12 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel
Hortensia's en feestjes, dat is waar we aan denken in onze herinnering aan de Azoren. Bijna elke dag en op elk eiland wordt er wel iets georganiseerd. In Ponta Delgada is er elke avond wel een muziek optreden op een stadsplein. Vanavond is er fado. Omdat de avonden lang en zwoel zijn, beginnen de optredens altijd later op de avond, zo rond half tien. Vanuit de boot is het een korte wandeling.
De fado-zangeres is fantastisch. Met een snik, een traan en een lach worden de liederen ten gehore gebracht. Twee man in de begeleiding, zij zijn ook erg goed. En het publiek zingt massaal mee de voor hen bekende liederen mee.
 
Zaterdag 13 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel
We horen dat het boodschappen doen op Santa Maria moeilijker gaat, er is minder keuze en het is steil heuvel opwaarts wandelen naar de supermarkt. Dus vandaag is het hier laatste shopdag. Eerst naar de markt en daarna naar de supermarkt. Zoveel mogelijk inkopen doen voor de, voorlopige laatste langere, oversteek. En nu we met vieren zijn gaat het toch allemaal sneller dan wanneer je met z'n tweeën bent. Af en toe denk ik wel eens terug hoeveel boodschappen ik in de loop der jaren aan boord gebracht hebt, ik weet zeker dat mijn armen een centimeter langer zijn geworden van alle vrachtjes.
 
Zondag 14 augustus 2016: Ponta Delgada, Sao Miguel - Villa do Porto, Santa Maria (pos 36.56.67N 25.08.89W)
Afgelegd 63,4 mijl
Totaal 44.121 mijl
De voorspellingen komen uit, het is heel licht weer. Heel veel zon. Eigenlijk staat er geen wind. We proberen nog even te zeilen maar helaas. Het wordt voornamelijk varen op de motor. Ondertussen hebben we continu een oog over zee, speurend naar walvissen. Geen geluk. De vislijn gaat uit, maar ook de vissen willen vandaag niet bijten. 's Avonds tegen zeven uur meren we af in de haven van Villa do Porto. Een aangename haven voor de verandering. De havens in de Azoren zijn niet altijd even prettig. Maar dit keer geen deining, geen geruk aan de lijnen. We liggen heerlijk rustig.
 
Maandag 15 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
Eerst maar eens melden bij de havenmeester, bij Joao. Een veel voorkomende Portugese naam waar je je tong over breekt. Hij is erg vriendelijk en behulpzaam. We klaren in, geven de papieren af, en tien minuten later is het papierwerk gereed. Van Joao krijgen we toeristische tips over het eiland. Maar we hebben vervoer nodig. En dat is nog niet zo eenvoudig rond deze tijd van het jaar, hoogseizoen is het, en er zijn allerlei feesten en partijen op het eiland. Zo was hier vorige week was nog een rally, en komende week vindt hier het grootste jaarlijkse muziek festival van de Azoren plaats.
Aangezien de Freyja en de Hunda vandaag binnen komen, willen we met ons achten een toertje maken. Het lukt niet om een auto te vinden. Alles is verhuurd, maar uiteindelijk raken we in contact met Miguel. En Miguel organiseert een tocht voor ons achten. Prima, woensdag is de schoolreis.
Villa do Porto doet ons een beetje denken aan Flores, een klein plaatsje, en steil heuvel opwaarts. Aan de voet ligt het fort Sao Bras, dat het stadje moest beschermen tegen zeerovers.
Villa do Porto is klein maar gezellig, en......vandaag is het feest. Er is een feest georganiseerd rondom de katholieke dag maria hemelvaart. De kerk is zelfs versierd met lampjes. Vandaag is de laatste dag van de festiviteiten. 's Avonds is er muziek (fanfare en daarna een band), er zijn kraampjes, de bevolking klit bij elkaar. Gezellig boel dus.
 
Dinsdag 16 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
De Azoren bestaat uit 9 eilanden, Santa Maria is het meest oostelijk, en het enige eiland dat op het Afrikaans continentaal plat ligt. Alle depressies komen over Flores, maar daar heeft Santa Maria weinig last van. Het is hier warmer en zonniger. Een prima eiland dus om op te wonen. Alleen het is wel erg klein, ongeveer 18 bij 7 kilometer en er wonen iets meer dan 5000 mensen op het eiland.
En het is een eiland van uitersten, aan de westzijde is het ruig, groen en "bergachtig", aan de oostzijde is een hoogvlakte en in het midden is een heuse woestijn met rood zand.
De rotsformaties zijn hier bijzonder, doordat de zeespiegel miljoenen jaren geleden zo hoog was vindt je maritieme fossielen in de rotsen. Prachtig om te zien. Tussen enorme lagen basalt zie je lava gangen. Prachtig om te zien, voor een geoloog moet het hier een snoepwinkel zijn.
Bineke en ik maken een lange wandeling (7 kilometer) door deze prachtige omgeving langs de kliffen naar Praia Formosa. Gelukkig is het vandaag bewolkt, want de wandeling is grotendeels in de zon. We hebben het dan ook zwaar. Het is flink doorstappen naar Praia Formosa om de bus te halen. Maar we halen het, we hebben nog een kwartiertje speling, tijd genoeg voor een drankje.
We zijn de enige buspassagiers, en de buschauffeur is zo vriendelijk om ons in de haven af te zetten. Eindelijk krijgen onze vermoeide voeten rust.
 
Woensdag 17 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
Negen uur, we staan allemaal gereed, te wachten op Miguel. Maar Miguel laat weten dat hij een half uur later komt, hij staat vast in het "verkeer". Nou ja verkeer, hij staat vast in een kudde koeien op de weg. We vermaken ons wel met een kopje koffie. Een half uurtje later komt Miguel aanrijden. Een aardige jonge vent. En hij laat ons echt alle leuke plekjes van het eiland zien. En vertelt honderduit over de geschiedenis van het eiland. Anjos, waar Columbus in 1493 nog aan land is geweest, de prachtige baai van Sao Lourenco, Santo Espirito met zijn mooi kerk. Alleen Pico Alto, met 590 meter, de hoogste punt van Santa Maria, krijgen we niet te zien, zij ligt in de wolken. Het is vaak stoppen, en uitstappen en genieten van de mooie omgeving. 
 
Donderdag 18 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
Vandaag zetten we Bineke op het vliegtuig. De vijf weken zijn voorbij gevlogen. Ton blijft aan boord en zeilt mee naar de Algarve. En vanaf vandaag is het goed het weer in de gaten houden, want we willen oversteken naar de Algarve. Zoals het er nu uitziet vertrekken we maandag. Alhoewel de voorspelling aangeeft dat er weinig wind staat.
 
Vrijdag 19 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
Wassen, opruimen, schoonmaken, boodschappen doen, de koers uitzetten. Het is een vertrouwd ritueel,deze "dagelijkse" beslommeringen voor een vertrek. Maar om vijf uur hebben vrij-af, we hebben happy hour afgesproken met de Freyja en de Hunda. En voordat we weten is het laat, het moet dus gezellig zijn.
 
Zaterdag 20 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
Mastinspectie, de halfwinder weer te voorschijn halen, water maken, laatste verse boodschappen doen, eten voorbereiden, een vergelijkbare dag als gisteren dus.
 
Zondag 21 augustus 2016: Villa do Porto, Santa Maria
De laatste dag op de Azoren. Morgen gaan we vertrekken, we nemen een lekkere luie dag. De Hunda vertrekt vandaag al naar de Algarve, we nemen afscheid van elkaar. En we spreken een radio netje af.We blijven nog een dagje liggen, en doen onze laatste "ritueel" voor vertrkek. De voorspellingen geven aan dat er weinig wind zal staan tijdens de oversteek, maar hoe anders zal dat later blijken uit te pakken. Ook de Freya besluit pasm orgen te vertrekken, maar ook dat is nog twijfelachtig. 
 
Maandag 22 augustus 2016 - maandag 29 augustus 2016: Villa do Porto (Azoren) - Sagres (Portugal) (pos 37.00.04N 08.56.52W)
Afgelegd 816 mijl
Totaal 44.937 mijl
Rond negen uur maken we los van de steiger. We nemen afscheid van Holger en Antje, zij blijven toch nog een paar dagen op de Azoren. Bij het achteruit varen blijft de koppeling steken, Shir!@#$% En zachtjes raakt Gerrit (onze windvaan) de boot Stein die achter ons ligt. Meneer Stein wordt er wakker van, maar heeft gelukkig geen schade. Wij gaan eerst maar weer eens langszij om te kijken hoe het met Gerrit staat. Het valt allemaal gelukkig mee, een afdekhoedje is gescheurd, maar verder niets bijzonders aan de hand. We kunnen gewoon vertrekken. Een half uurtje later gaan we dan toch weg uitgezwaaid door Holger en Antje. Een beetje weemoedig kijken we naar de overtocht, het wordt voorlopig de laatste langere oversteek, we hebben er al heel wat gehad, maar nu keren we na acht en een half jaar weer terug naar het Europese vasteland.
Het blijkt een zware overtocht te worden. Het is hakken hoog aan de wind, en er staat harde wind, tussen de 25 en 30 knopen waait het met grote regelmaat. Wil je weten hoe de oversteek is geweest, kijk dan op ons oceaan logboek. 
 
Dinsdag 30 augustus 2016: Sagres, Portugal
Het blijft hard waaien, maar we liggen heerlijk beschut in de ruime baai voor Sagres. Er liggen hier meer zeilbootjes. Eerst hebben we nog het plan om vandaag weer verder te gaan langs de Algarve, maar het blijkt dat de voetknoppen van de ankerlier het af laten weten. Zowel om de ketting op te halen als de ketting te laten zakken. Een klein klusje lijkt om te repareren. Maar het blijkt een toch iets grotere klus te zijn. Het zoute zeewater heeft de bedradring behoorlijk aangevreten. Uiteindelijk wordt het een klus van een dag, maar aan het einde van de dag doen beide voetschakelaars het weer.
 
Woensdag 31 augustus 2016: Sagres - Portimao, Portgual (pos 37.06.64N 08.31.29W)
Afgelegd 21,9 mijl
Totaal 44.959 mijl
Even voor elf uur gaat het anker op, we gaan vlak onder kust een stukje verder zeilen. Het doel is Portimao. Ruim 20 mijl verder oostwaarts. We kunnen eerst nog lekker zeilen, op de kluivr. Er staat nog steeds een stevig wind. Maar hoe verder we van Cabo Sao Vincente komen, hoe minder wind er gaat staan. En uiteindelijk moet toch de motor erbij aan. Het laatste stuk gaat op de wind. Ik neem contact op met de marina. Even vragen of er plaats is en wat een nacht in de marina gaat kosten. We schrikken ons een hoedje. Vijftig euro voor een nacht, dat vinden we wel erg veel, gelukkig is er aan de ingang van de rivier voldoende ruimte om te ankeren, en laten we vrolijk ons anker in het modderige zand zakken. Hier liggen we prima.